Stress / Overspannenheid / Burn-out
Stress
We krijgen allemaal te maken met stress in ons leven. Stress komt voort vanuit druk of spanning die wij onszelf opleggen of die ons door onze omgeving wordt opgelegd. Tot op een bepaalde hoogte helpt stress ons beter te concentreren en presteren. Echter, de mate van stress kan ook zodanig hoog worden dat het ons als het ware verlamd. Het heeft dan een negatieve invloed op onze prestaties. Wanneer stress langer aanhoudt is het ook van negatieve invloed op ons welzijn.
Overspannenheid
Langdurige stress kan zorgen voor overspannenheid. Symptomen van overspannenheid zijn;
- Vermoeidheid
- Slecht slapen
- Niet tegen drukte of lawaai kunnen
- Piekeren
- Veel huilen
Wanneer de oorzaak van overspannenheid wordt weggenomen, zorgt dit vaak al voor verbetering. Het heeft echter meestal nog een aantal weken nodig om weer geheel de oude te worden.
Burn-out
Het niet op tijd aandacht besteden aan overspannenheid kan leiden tot een burn-out. Bij een burn-out is er sprake van lichamelijke en mentale uitputting. Alle energie is uitgeput doordat signalen veel te lang zijn genegeerd.
Symptomen van een burn-out zijn;
- Vermoeidheid
- Slecht slapen
- Piekeren
- Paniek en angsten
- Veel huilen
- Slechte eetlust
- Uitputting en opgebrand gevoel
- Sterk concentratieverlies
- Geheugenproblemen
- Gejaagd gevoel
- Vermijden sociaal contact
Een burn-out kost tijd, vraagt om veel geduld en gaat met vallen en opstaan.
Maar je hoeft dit niet alleen te doen!
Online therapie kan helpen bij dit proces. Je gedachten delen met een onafhankelijk iemand die niet oordeelt kan in dit proces erg prettig zijn. Daarnaast bestaat de eerste fase van behandeling uit het onderzoeken wat voor jou de prettigste manier is om de dag door te komen. Mindfulness kan hier een onderdeel van zijn. In de tweede fase gaan we bekijken hoe, in kleine stappen, activiteiten kunnen worden hervat. We pluizen (negatieve)gedachten uit en leren grenzen herkennen en bewaken. Vooral dit laatste is van groot belang om (langdurige) stress in de toekomst te voorkomen/onder controle te houden.
Heeft bovenstaande je aan het denken gezet, maar heb je nog twijfels en/of vragen? Neem dan contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek!